Havuz Arındırma Sistemleri - Pool Wizard

Havuzların daimi dostu - Yosun ve mikropların düşmanı

Anasayfa
Site haritası
Havuz bilgileri
  TSE 11899
Pool Wizard
  Avantajlar
  Satın al
Hesap makinaları
  Havuzun hacmi
  Toplam alkalinite
  Kalsiyum Sertliği
  Stabilizatör
Havuz bakımı
Su tahlilleri
  pH
  Klor
  Toplam alkalinite
  Kalsiyum sertliği
  Stabilizatör
  T.D.S.
  Metaller
Havuz Kimyasalları
  pH
  Klor
  Toplam alkalinite
  Kalsiyum sertliği
  Stabilizatör
  Yosun ilaçlar
  Çöktürücüler
Filtrasyon sistemi
  Filtreler
  Filtre kumu
  Zeolit
Havuz sorunları
  Yosun
  Hastalıklar
  Klor kokular
  Bulanık su
  Renkli su
  Yanan gözler
  Lekeler
Havuz sözlüğü
Sıkca sorulanlar
Referanslar
İletişim
Arama
Havuz linkleri
Pool Problem Blog

English

Yüzme havuzlarında stabilizatör
(siyanürik asit)

Klorun aktif hipokloröz asit çok uçucu ve hassas olduğu için, güneşin ultraviole ışınlarından ve ısıdan yok olur. Havuz suyunda bulunan stabilizatör (siyanürik asit) bu klorun kalkan görevini yapar ve güneşten koruyup uçmasına engel olur.

ABD'de yapılan bilimsel deneylere göre: "Güneşli bir günde stabilizatör içermeyen havuzlar 2-3 saat içerisinde klorun %90'nını kaybederler. Aynı koşullarda 25-50mg/L siyanürik asit içeren havuzlar yalnız klorun %10'nunu kaybederler." (White et. al. )

Stabilizatörün hem fazlası hemde azı havuzda sorunlara neden olur.

İdeal stabilizatör seviyesi 30-80mg/L arasındadır.

Fazla stabilizatör

Genelde stabilizatörlü klorun kullanımından dolayı stabilizatör seviyesi 80mg/L'yi aşar. Bu oranı geçtikten sonra "klor kitlenmesi"ne sebep olur. Stabilizatörün kalkan görevi olup, fazlası kloru hapsettiği için, klor görevini yapamaz hale gelir.

Fazla siyanürik asit suyun bozulmasına yol açtığı gibi, havuzun bulanması ve yeşermesine neden olur. Suyu düzeltmek için attığımız klor şoklar da bu sorunu artırır.

Stabilizatör tükenmez ve yok olmaz. Seviyesini düşürmek için havuzun suyunun bir kısmını atıp, taze su ile doldurulmalıdır.

Eksik stabilizatör

Stabilizatörü asgari seviyesine getirmek için (30mg/L) ya toz olarak ilave edilir, yada stabilizatör içeren bir toz klor bir müddet kullanılır.

Sürekli olarak stabilizatörlü klor kullanılırsa şoklanması için kullanılmaz. Stabilizatör seviyesi sıkı takip ister; en az 2-3 haftada bir ölçüp, yükselip yükselmediği kontrol edilir. Eğer stabilizatörsüz klor kullanılmıyorsa, stabilizatör seviyesi 80mg/L'ye yaklaştığında ters yikama sıklığı ve süresi artırılıp fazla su havuzdan atılmalıdır.

 Havuz Sihirbazı